Kompresör Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kompresörler, havayı veya diğer gazları atmosfer basıncından daha yüksek basınçlara sıkıştırmayı ve depolamayı başaran cihazlardır. Atmosferden alınarak depolanan hava, diğer cihazların hidrolik ihtiyaçlarını karşılar. Kompresör, havayı vakumlamak için elektrik motor gücünden yararlanır. Bu sayede içine aldığı havayı, tüpün içerisine sıkıştırarak depolar.

Bu yazımızda kompresör nedir ve ne işe yarar sorularına yanıt vereceğiz.

Kompresör Nedir?

Kompresörler, genel olarak mekanik enerjiyi basınç enerjisine dönüştürmeye yarayan makineler olarak bilinir. Bu makineler işlem yapmak için dizel, elektrik ya da benzinli motor gibi enerjilerden yararlanır. Hava basıncını artırıp gaz sıvısını sıkıştırarak pek çok uygulamada kullanılır.

Birçok farklı alanda kullanılan kompresörler pnömatik çalışma sistemiyle faaliyet gösterir.

Kompresör Ne İşe Yarar?

Boyutları farklılık gösteren kompresörler, depoladıkları enerjiyi çeşitli makinelere aktarır. Bu nedenle yüksek voltajda elektrik isteyen işlemler için idealdir. Pek çok cihaz için elektriğin yeterli voltajlara ulaşamadığı zamanlarda kompresörler kullanılır. Kompresörlerin özellikleri şu şekildedir:

  • Sıkışmış hava kompresörlerin deposunda birikir.
  • Depoda oluşan atmosferik gazdaki su buharı, kompresörün altında bulunan depo içindeki su tahliye vanaları aracılığıyla dışarı atılır. Bu işlem, nem içeren havanın kullanıma uygun hâle getirilmesini sağlar. Sistemde nem ve su miktarı yüksekse, basınçlı hava kurutucuları kullanılabilir.
  • Tek kademeli özelliğe sahip kompresörlerde basınçlar 56 bara kadar ulaşabilir.
  • Kompresör modellerinin çoğunda ara soğutucu cinsinden ek soğutucu kademeleri bulunur.

Kompresör Çeşitleri Nelerdir?

Kompresörlerin işlevlerine göre birçok farklı çeşidi bulunur. Şimdi kompresör çeşitlerini kısaca inleyelim.

Pistonlu Kompresörler

Pistonlu kompresörler, silindir içindeki pistonun aşağı ve yukarı hareketiyle çalışır. Bir ucu krank miline, diğer ucu ise piston pimine bağlı olan bilye aracılığı ile emme ve sıkıştırma işlevini gerçekleştirir.

Dönel (Rotary) Kompresörler

Dönel kompresörler, piston yerine dönel bir hareketle çalışır. Bu modeller bir silindir içinde dönen eksantrik bir rotora sahiptir. Emme ve basma odalarını birbirinden ayıran yaylı palet sayesinde basınç aktarımı sağlar.

Çift Rotary Kompresörler

Çift rotary kompresörlerde bulunan rotorun ağırlık merkezi, sürtünme kayıplarını minimuma indirmek için manyetik alanın altına çekilmiştir. Bu sayede sürtünme kaybını en düşük seviye indirerek enerji tüketimini minimize eder. Çift rotary ile çalışan kompresörler, tekli sistemlere göre yaklaşık olarak %30 oranında daha fazla verim sağlar.

Salyangoz (Scroll) Kompresörler

Salyangoz tip kompresörler, scroll ya da salyangoz adı verilen mekanizmayı merkezkaç olarak döndürerek gazın sıkıştırılmasını sağlar. Mekanizmanın çevresinden emilen gaz ortadaki çıkış noktasına kadar yavaş yavaş sıkıştırılarak basıncın artması sağlanır. Bu modellerin diğer bir özelliği ise ise gaz kaçağının azalmış olmasıdır. Scrollar arasındaki kayma hızının azalması nedeniyle verimlilik daha fazla olur. Az parça sayısına sahip olan salyangoz kompresörler kullanım bakımından avantaj sağlar. Scroll kompresörler, hareketli scrollun eksen kaçıklığını değiştirebilen bir mekanizmaya sahiptir.

DD Scroll Kompresör

DD scroll kompresör modelleri, dijital scroller içerir. Soğutucu gaz debisini ihtiyaca göre ayarlayabilir. DD scroll kompresör çeşitleri, biri hareketli diğeri sabit olmak üzere iki tane scroll yatağa sahiptir. Bu sayede konforlu bir kullanım imkânı sunar.

Inverter AC Kompresör

AC kompresörlerin motoru 3 fazdan meydana gelir. Bu sistemlerde gerilim; inverter PCB aracılığı ile elde edilir ve stator sargılarına ulaşarak döner bir manyetik alan oluşturur. Döner manyetik alan ise aynı kutupların birbirini itmesi ve zıt kutupların birbirlerini çekmesi sayesinde rotoru çevirir.

Inverter DC Kompresör

DC kompresörlerin rotorunda kalıcı mıknatıs mekanizması bulunur. PAM-PWM kontrol sayesinde stator sargılarına voltaj uygulayarak döner manyetik alanlar oluşturur. Bu kompresör modelleri, kayma oluşturmayan kalıcı mıknatıs özelliği ile yüksek verimlilik sunar.

Siz de kompresör ihtiyaçlarınız ve vrf teknik servis talepleriniz için hemen Arkom Teknik aracılığı ile iletişime geçebilirsiniz!