Klimalarda Vakum İşleminin Önemi

İş ve yaşam alanlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan iklimlendirme cihazlarının bakım ve onarım süreçleri, kaliteli bir kullanıcı deneyimi için oldukça önemlidir. Soğutma ya da ısıtma gereksinimlerine cevap veren klimalara, hasar veren zararlı maddelerin temizlenmesi işlemine klima vakumlama denir. Ev tipi klimalarda aksatılmaması gereken klima vakum işlemi hem klimanın çalışma performansı hem ortamdaki hava kalitesi açısından büyük önem taşır.

Yaşam alanlarınızda kullandığınız klimaların içerisine giren hava ve su zamanla sisteme zarar vermeye başlar. Hava ve suyla birlikte nem, toz, partikül gibi birçok zararlı madde cihazların içerisine taşınır. İklimlendirme teknolojilerinde istenmeyen hasarlara yol açan olumsuz faktörler, kompresörün değişimine kadar varan ciddi arızalara ve maddi kayıpların yaşanmasına neden olur. Yüksek performans, verimlilik ve konfor sunan iklimlendirme sistemlerine klima vakumlama işlemi yaptırararak cihazınızın uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

Klima Vakum İşlemi Nedir?

Klimaların iç ve dış üniteleri arasında gaz akışını sağlayan boruların ve iç ünitedeki buharlaştırıcı grubunun içerisinde biriken hava, nem ve kalıntıların temizlenmesi klima vakum işlemi olarak tanımlanabilir. Klima vakumlama nasıl yapılır, diye merak edenlerin bu işlemin profesyonel ellerde yapılması gerektiğini bilmesinde fayda var. İşlem esnasında kimanın hem iç ve dış ünitesinde hem de bağlantı elemanlarında kalan zararlı maddeler vakum pompası yardımıyla çekilerek sistemden dışarı atılır. Cihazın soğutucu mekanizmasının sağlıklı çalışabilmesi ve klimanın hasar görmemesi için klima vakumlama uygulamasının doğru yapılması gerekir.

Klima Vakum İşlemi Neden Önemlidir?

İklimlendirme teknolojilerinin çalışma performansını yükselten klima vakumlama işlemi cihazın ömrünü uzatan uygulamalar arasında yer alır. Uygulamanın öne çıkan faydalarından biri de olası gaz kaçaklarının önceden tespit edilebilmesidir. Klima vakumlama nasıl yapılır, sorusuna verilebileccek en doğru yanıt ise uygulamanın profesyonel ve donanımlı bir teknik servis ekibi tarafından yapılması gerektiğidir. Klima ve HVAC (Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme) sistemlerinin ilk vakumlama işlemi ürünün montajı sırasında servis tarafından yapılır. Vakumlama montaj yapılan her durumda ve arıza müdahalesi gerektiren tüm zamanlarda mutlaka yapılmalıdır. Uygulama önce can sonra da mal güvenliği açısından oldukça önemlidir.

Klima Vakum İşlemi Yapılmazsa Neler Olabilir?

Sadece iklimlendirme cihazı sistemlerinin korunmasını sağlamakla kalmayan klima vakum işlemi, aynı zamanda hayati öneme sahip bir tedbir niteliği taşır. Klimalar; elektrik akımı, kompresörle çalışan yüksek motor gücü ve gaz akışı gibi aşamalardan oluştuğu için güvenliği sağlamak adına bu uygulamayı yapmak son derece önemlidir. Minimum 45 dakika süren klima vakumlama işlemi yapılmazsa aşağıdaki sorunlarla karşılaşma olasılığınız artar:

  • Yetersiz ya da kalitesiz hava geçişi, sistemin basıncını artırabilir.
  • Cihaz çalışma performansını iyileştirmek için elektrik tüketimini artırabilir, bu durum verimliliği olumsuz yönde etkiler.
  • Soğutma ya da ısıtma performansının azalmasına yol açabilir.
  • Klimanın çalışma gücünde görülen dur - kalk hareketleri, artan ya da azalan hava akışına bağlı olarak sistemde sorunlara yol açabilir.
  • Soğutucu devreyi çalıştıran küçük çaplı borular tıkanabilir.
  • Klimanın çeşitli parçalarında paslanmaya neden olan kalıntılar, cihazın çalışma performansına zarar verebilir.
  • Vakum işleminin eksik ya da yanlış yapılması nedeniyle sistem içerisinde kalan hava, dizel etkisi şeklinde adlandırılan büyük patlamalara yol açabilir.

Yaşam ve çalışma alanlarında hayati risk oluşturan böylesi bir durumla karşılaşmamak adına klima vakum işlemi doğru zamanda, doğru şekilde ve uzman eller tarafından yapılmalıdır. Siz de iklimlendirme cihazınızın bakım, tamir, demontaj, montaj ve klima vakum işlemleri için Arkom Teknik’in profesyonel hizmet kadrosuyla tanışabilirsiniz.