Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Klima Bakımı Nedir?
Klimanızın, kapalı mekânlarda bulunan iç üniteleri ve dışarıda çalışan dış mekân üniteleri (klima motoru) belli aralıklarla bakıma ihtiyaç duyar. Her ünitenin ayrı ayrı kontrol edilmesi ve temizlenmesi, düzenli olarak parçalarının gözden geçirilmesi, klima bakımı yapımı olarak adlandırılır. Birçok kullanıcı klima bakımı için profesyonel destek almak yerine bireysel çözümleri tercih eder. Profesyonel teknik servis bakımından geçmeyen klimaların arıza ve problemlerini fark etmek zorlaşacağı için uzun vadede tasarruflu bir çözüm olmayacaktır. Peki, klima bakımı nedir? Nasıl yapılır? Merak edilen tüm detayları sizler için listeledik.
Klima Bakımının Aşamaları Nelerdir?
Profesyonel klima bakım hizmetinde her bir parça ve ekipman, bakım kurallarına uygun olarak gözden geçirilir. Parçaların temizlenmesi ve yıpranmış aparatların orijinal yeni parçalarla değişimi, güvenli bir biçimde gerçekleştirilir. Klima bakımı aşamaları şöyle sıralanabilir:
Filtre Temizliği ve Değişimi
Havadaki toz ve partiküllerin tutulmasını sağlayan ve ortamın hava kalitesine etki eden filtreler, her rutin klima bakımında temizlenmesi gereken ilk aparatlardan biridir. Filtreler ortalama 3 ayda bir temizlenmeli ve yıpranmaya yüz tutmuş filtreler mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir.
Evaporatör ve Konvektör Temizliği
Klima iç ünitesinde bulunan evaporatör ve konvektör, soğutma işini gerçekleştiren önemli parçalardır. Bu parçalar üzerinde biriken toz ve kirler, klimanın daha etkin bir soğutma yapmasını engeller.
Drenaj Kanallarının Temizliği
Klimanın iç ünitesinde oluşan suyun tahliye edilmesini sağlayan drenaj kanallarının temizliği, bakım adımlarının üçüncü aşamasını oluşturur. Tıkanıklıkların giderilmesi, su sızıntılarının önlenmesi ve kötü kokuların oluşmasının engellenmesi için önemli bir adımdır.
Soğutma Gazı Seviyesinin Kontrolü
Soğutma gazı seviyesi, soğuk havaya ihtiyaç duyulan yaz aylarında klimanın kullanımını etkileyen hayati durumlardan biridir. Yeterli bir soğutma performansı için klima gazının eksilmemiş olması gerekir.
Kontrol Paneli ve Kumanda Cihazları
Klima kontrol panelinin ve kumanda cihazlarının genel çalışma performansı üzerinde etkisi bulunur. Kirli ya da arızalı düğmeler, cihazın doğru çalışmasını ya da kumanda edilmesini önleyebilir.
Kapalı Devre Sistem Kontrolü
Klimaların çalışma prensibi, kapalı devre sistemler şeklindedir. Kaçakların önlenmesi ve sistemdeki basıncın kontrol edilmesi için 2 yılda bir kapalı devre sistemleri, profesyonel teknik servis tarafından gözden geçirilmelidir.
Hava Giriş ve Çıkış Kapaklarının Kontrolü
Isıtma ve soğutma işlevlerini yerine getirirken klima kapakları, serbestçe açılıp kapanmalıdır. Havanın homojen biçimde ortama dağıtılması ve enerji sarfiyatı açısından bu bölümdeki tıkanmalar önemlidir.
Elektrik Bağlantılarının Kontrolü
Klimanın iç ve dış ünitelerindeki elektrik bağlantılarında görülen gevşek veya aşınmış elektrik bağlantılarını yenilemek gerekir.
Fan Kontrolü
Bu aşamada iç ve dış ünitelerdeki fanlar tozlardan arındırılır. Fan bıçaklarında eğilmeler varsa düzeltilmeli ve gerekli hâllerde yağlanmalıdır.
Isı Eşanjörü Temizliği
Dış ünitede yer alan ısı eşanjörü sıcak havanın dışarı atılmasını sağlar. Üzerinde toz ve kir birikmiş eşanjörler klimanın verimini azaltabilir.
Klima Bakımı Ne Kadar Sürede Yapılmalı?
Bazı klima parçalarının üç ay gibi daha kısa sürelerde kontrol edilmesi gerekebilir. Çalışma performansında düşüş ya da aksaklık yaratan klimaların bakımları, ihtiyaç olduğu her an yapılabilir. Yetkili servis güvencesinde bakım yaptırarak rutin bakım zamanlarını düzenli olarak takip edebilirsiniz.
Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Klimaların bakımı iç ve dış ünite olarak ayrı ayrı yapılır. Dış ünite klima bakımı adımları şu şekildedir:
- Cihazın dış yüzeyi hafif nemli bezle silinir.
- Klimanın serpantin temizliği yapılır.
- Önemli bir adım olan soğutucu akışkan kaçak kontrolü yapılır.
- Cihazın içi temizlenir, toz ve kirlerden arındırılır.
- Elektrik devresi çalışır durumdayken iletişim hattı kontrolü yapılır.
- Hareketli parçaların tümü fan ile birlikte kontrol edilir.
İç ünite bakım adımları şunlardır:
- İç ünite cihazının dış yüzeyi temizlenir.
- Filtrelerin temizliği yıkama şeklinde yapılır.
- Isı değiştirici serpantin temizlenir.
- İç ünitede yer alan soğutucu akışkanlar için kaçak kontrolü yapılır.
- İç ünitenin elektrik bağlantıları kontrol edilir.
- Fan ve hareketli parçaların bağlantılarına bakılır.
Kocaeli’nin en güvenilir teknik servisi olan Arkom Teknik ile iletişime geçebilir, klima bakımlarınızı profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.