İnverter Klima Nedir? 

Klimalar, bildiğiniz üzere belirli metoda bağlı olarak soğutucu akışkan kullanarak bulundukları ortamın ısısını değiştiren nemini alan iç ünite ve dış üniteden oluşan komple bir ısıtma ve soğutma sistemidir.

Klimanın çalışma yöntemi, belirli bir basınç altında bulunan sıvı hâldeki akışkanın istenilen sıcaklıkta buharlaştırılması ve buhar hâlden tekrar sıvı hâle döndürülmesidir.

Klimalarda çevrim malzemesi olarak kullanılan gaz bir kompresör aracılığıyla emilip sıkıştırılarak sıvılaştırılır. Sıkıştırma sırasında açığa çıkan ısı bir fan vasıtası ile atmosferik çevreye (dış ortama) atılır. Bu sıvı daha sonra genleşme valfi tarafından üzerindeki basıncın düşürülmesi ile bulunduğu ortamdan ısı çekerek gaz hâline dönüşür. Bu esnada bulunduğu ortamdan ısı çektiği için ortam sıcaklığını da düşürmüş olur. Soğutma akışkanı kompresör tarafından emilerek çevrim aynı şekilde tekrarlanır.

Günümüzde bir klima satın alırken veya teknik özelliklerine bakarken karşımıza genellikle “İnverter” terimi çıkıyor. Günümüzde alacağınız klimaların neredeyse çoğu İnverter olarak üretiliyor. Şimdi bunun hakkında kısaca bilgi verelim.

İnverter Klima Nasıl Çalışır?

Klimaların inanılmaz derecede elektrik enerjisi harcadığını hepimizce bilinen bir konu. Kullanılan elektrik enerjisinden tasarruf etmek isteyen klima üreticileri hangi durumda klimanın fazla enerji harcadığını bulmak isterken; oda sıcaklığı istenilen seviyeye geldiğinde kendi kendine duran klimaların en yüksek enerjiyi tekrar çalışmak için kullandığını fark ettiler. Tıpkı yoğun trafikte dur-kalk yapan bir otomobiller gibi. Klima üreten firmalar bu bilgiyi keşfettikten sonra sıcaklığın ayarlanabildiği anda da kapatmak yerine devam eden bir kompresöre sahip klima çeşidi ürettiler. İşte bu klima çeşidini İnverter Klima Servisi diyoruz.

İnverter kelimesi, İngilizce’de çevirici anlamına gelmektedir. Burada çevrilen elektrik akımının şeklidir. İnverter klima kompresörleri rölantide iken dalgalı şebeke akımı ile değil doğru akım motorlarıyla çalışmaktadırlar. Klimanın ısıtma-soğutma yapmadığı zamanlarda enerji tasarrufu ve güç istikrarı işte bu şekilde sağlanır.

Aklınıza şimdi “İnverter Klimalar” hangi şartlarda enerji tasarruf sağlar? Sorusu gelebilir. Aslında bu sorunun cevabı tam olarak sizin klima kullanım şeklinizle bağlı olarak değişir. Şöyle ki; eğer günde birkaç saatliğine kullanmak üzere bir klima almayı planlıyorsanız kesinlikle inverter klima sınıfında olmayan, A sınıfı bir klima da tercihleriniz arasında olmalıdır. Çünkü bir-kaç saat çalışma esnasında klimanız sadece bir kaç kez dur-kalk yapacak ve daha fazla enerji sarf etmeyecektir. Yok eğer klimayı sabahtan akşama kadar sürekli oalrak çalışması gerekecek olan bir işyerine veya evinize almayı düşünüyorsanız klimanızın gün içerisinde bir çok kez dur-kalk yapacağını (açılıp-kapanacağınızı) göz önüne alarak, inverter tipi bir klima seçmenin gerçekten tasarruf sağlayacağını söyleyebiliriz.

Bunu dizel/benzin otomobil örneği gibi düşünebilirsiniz. Dizel otomobiller benzinli araçlara göre biraz daha pahalıdır. Dizel arabayı alıp uzun yol kat ederseniz verdiğiniz paraya değecektir. Ancak fazla kullanmayacağınız bir otomobil almayı planlıyorsanız benzinli bir otomobil daha makul bir seçenektir. Ancak uzun yollar kat etmeyi planlıyorsanız benzin bir otomobil daha maliyetli hale gelecektir. İşte burada inverter klimayı dizel otomobil gibi düşünebilirsiniz. Burada klimanın aktif bir şekilde kullanımı sonucunda elektrik enerjisinden daha fazla tasarruf edebileceksiniz.

İnverter Klima Özellikleri Nelerdir?

İnverter klimalarla ilgili bilinmesi gereken diğer bir konu da ısıtma ve soğutma performanslarıdır. Sıradan klimalar dışarıdaki hava sıcaklığı 0 C’nin altına düştüğünde veya 30 C’nin üzerine çıktığında performans kaybedebilirler veya tamamen dururlar. İnverter klimalar bu konuda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. -15 C’ye varan soğuklukta veya 40 C’nin üzerindeki sıcaklıklarda bile çalışabilen inverter klimalar bulunmaktadır. Eğer sıcaklığı değişken bir iklime sahip bölgede yaşıyorsanız, satın alacağınız klimayı seçerken bu konuyu da dikkate almanızda fayda var diye düşünüyorum.

Klimalar, Enerji Sınıflarına göre AC Motor ve DC motor şeklinde genel olarak ikiye ayrılırlar. AC Motor olanlar yani bilinen adı ile B Tipi Klimalar eski tip elektrik sistemi ile çalışırlar. Elektrik tüketimleri yüksektir ve bu nedenle AB ülkelerinde yasaklanmıştır. DC Motor yani bilinen adı ile “İnverter Klimalar” ise yukarıda da bahsettiğimiz üzere elektrik akımından çektikleri az elektrik ile maksimum verim sağlarlar.

Klima modelleri ise ikiye ayrılmaktadır. Süper Inverter ve Süper Invertech Klimalar.

1- Süper Inverter Klimalar: -15 dereceye kadar soğutma yapabilirler ve %50’ye varan enerji tasarrufu sağlarlar. Oldukça yaygın ürünlerdir.

2- Süper Invertech Klima: Süper Invertech klimalar ise bir nevi akıllı klimalardır ve oldukça performanslıdırlar. İnsan vücudunun yaydığı ısıdan kişilerin mekandaki yerini ve hareketlerini algılayan teknoloji sensörü ile klimadan üflenen havayı en ideal şekilde yönlendirir. Ortamda herhangi bir kişi olup olmadığını tespit ederek klimanın çalışmasını kontrol eder ve bu yolla yüksek enerji tasarrufu sağlar.