TECRÜBE | KALİTE | GÜVEN
ARÇELİK KLİMA YETKİLİ SERVİSİ
Bakımsız klimalar hasta eder mi sorusu klima kullanan birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Bakımlı bir klima sistemi, evinize veya iş yerinize çok çeşitli faydalar sağlayabilir. Örneğin, sıcaklığı kontrol ederek daha rahat, tatmin edici bir ortam hazırlar ve dolayısıyla da daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. Klima bakımı gerektiği gibi yapıldığı sürece bu faydalar, pratikte son derece risksizdir.
Ancak bazı önlemler göz ardı edilirse klima, büyük bir sorun haline gelebilir. Düzenli bakım her zaman önemlidir. Çünkü tehlikeye atılmış bir sistem, bazıları ciddi ve hatta bazıları hayatı tehdit edebilecek bir dizi olumsuz etkiye yaratabilir.
Ne yazık ki yetersiz klima bakımı, çeşitli sağlık sorunlarına, bazı kişilerde kronik hastalıklara ve hatta büyük salgınlara bile neden olabilir.
Klimaların yetersiz bakımı, dolaşımda olan hava kabarcıkları tarafından tehlikeli maddelerin taşınmasına neden olabilir. Klimalar, belirli bir alan boyunca havayı sirküle etmenin son derece etkili bir yoludur. Bu durum, tehlikeli virüslerin tüm iş yerine, odaya veya eve yayılabileceği anlamına gelir.
Bakımsız klimalar, farklı solunum problemlerini tetikleyebilir, bunlara katkıda bulunabilir ve olası problemleri daha da ağırlaştırabilir. Buna astım, alerji ve sinüzit de dahildir. Bu gibi sorunlara, genellikle klimanın yetersiz bakımı neden olur. Bakteriler, virüsler veya küfler gibi cisimler, klima sistemine girdiğinde problemler daha ciddi hale gelebilir.
Uygun şekilde bakımı yapılmayan klima sistemleri, enfeksiyon ve hastalık taşıyan veya bu hastalığa yakalanan kişilerin durumunu kötüleştiren zararlı kirleticilere de sahip olabilir. Klima, nemi aldığı için kuru soğuk hava semptomların artmasına neden olabilir. Artritten muzdarip olanlar da semptomlarını şiddetlendirebilir. Eklem patolojileri, özellikle de kronik artritten muzdarip olanlar için kötüleşebilir.
Bakımı iyi yapılmayan klima sistemleri, astım hastaları ile akciğer ve solunum yolu hastalıkları olanlar için yalnızca semptomları ağırlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda enfeksiyonlara da neden olabilir. Astımı veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olmayan kişiler ise bakımsız klimadan dolayı bu hastalıklara yakalanabilirler. Ayrıca, burun çekme, öksürme ve boğaz ağrısı gibi alerji semptomları geliştirebilirler.
Bakımı yapılmayan klimalarla ilişkili bir diğer sorun, potansiyel olarak ölümcül sonuçları bulunan ve daha da ciddi bir sağlık riski olabilen soğutma sıvısının sızmasıdır. Çoğu durumda bu durum, schrader valfinin arızalanmasıyla bağlantılıdır (üniteyi soğutucu ile yeniden dolduran dahili bir mekanizma). Bu valfin etrafındaki conta zaman içerisinde bozularak soğutma sıvısının sızmasına neden olabilir. Bu sıvı, kısa sürede gaz haline gelir. Bu gaz, son derece tehlikelidir. Sadece mide bulantısı ve baş ağrısına neden olmaz, aynı zamanda kusma ve öksürüğe de davetiye çıkarır.
Tüm bunlarla beraber bakımı düzgün yapılmayan herhangi bir klima sistemi, kademeli olarak ünitenin iç kısmına zarar verebilecek kusurlar geliştirecektir. Çoğu klima ünitesi, zamanla toz biriktirir, bu da aşırı ısınmaya neden olabilir ve yangın çıkma riskini önemli ölçüde arttırır. Ayrıca uygun şekilde klimanın bakımı yapılmazsa, klima kablolarında kısa devre riski de artar.